FN:s mål för en hållbar utveckling, Parisavtalet, EU:s förnybarhetsdirektiv, Sveriges klimatlag och Energiöverenskommelsen är exempel på goda nationella och internationella klimatinitiativ.
Det finns ett brett politiskt och folkligt stöd för omställningen till 100 procent förnybart och Sverige har bland de bästa förutsättningarna för vindkraftsproduktion i hela Europa.
För att nå energiöverenskommelsens mål om ett hundra procent förnybart elsystem till 2040 skulle vindkraften producera minst 70 TWh. Då behöver över 200 miljarder kronor investeras i vindkraft. Investering en är stor men samhällsekonomiskt lönsam – en rapport från Boston Consulting Group visar att samhället får tillbaka fyra kronor för varje krona som investeras i det förnybara energisystemet.
Människor, vindkraft och vilda djur ska kunna samexistera utan konflikter. Därför planerar och bygger vi våra vindkraftverk med omsorg. Därför kartlägger externa experter exakt vilka djur som bor eller letar efter mat i området. Ljud- och skuggkastningsutredningar säkerställer att vindkraftverk installeras på ett tillräckligt avstånd från bostadsområden. Vi vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda människor och miljön.
Skydd av människor, djur och miljö
Varje byggnad - oavsett om det är ett bostadshus eller en industribygnnad - utgör alltid ett ingrepp i miljön och påverkar de närmaste grannarna. Detta gäller även vindkraftverk. Därför spelar skyddet av människor och miljö också en central roll i planeringen och byggandet av vindkraftparker.
El från vindkraft skyddar klimatet. Fördelarna för miljön kan ökas ytterligare när byggnationen kompletteras med särskilda åtgärder i samspel med kommunerna.
Stora komponenter transporteras och förankras i marken för byggandet av ett vindkraftverk på över 100 meters höjd. För fundamentet och kranen förseglas t ex ytor med asfalt eller betong. Och för att över huvud taget komma till byggplatsen dvs till vindparken när anläggningen är klar, måste tillfartsvägar anläggas. Detta kan inte göras helt utan några ingrepp i naturen.
Dokumentation och skydd av djurvärlden
Generellt i Europa gäller att få naturområden studeras so pass noga när det gäller djur och fågelliv som de områden där vindkraftverk ska byggas. För de särskilt hotade arterna finns det särskilda bestämmelser om hur deras förekomst ska dokumenteras.
Ingen vindkraftpark utan expertgranskning
I allmänhet får vindkraftverk endast byggas på områden som är utsedda för detta ändamål. Statens regionala planering och kommunernas planer för markanvändning identifierar endast de vindkraftområden som inte påverkar andra skyddade intressen som t ex naturskyddsområden, rutter för flygtrafik, vattenskyddsområden och andra skyddade områden.
EnBWs projektutvecklare tar också en närmare titt på platser som finns i lagligt säkra områden. Vi kontrollerar inte bara terrängen för att se om vindförhållandena ger bra effekt för vindkraften. I den tidiga fasen av projektutveckling betraktar de också immissionsregler kring buller och skuggkasting. Här får du mer information om reglerna och mätning av buller och skuggkastning i Sverige och på vårt senaste vindkraftprojekt Råmmarehemmet i Västergötland från Akustikkonsulten.
Externa experter
I sin platsanalys undersöker våra vindexperter även om avståndet till bosättningar är tillräckligt stort eller om djurens skyddsbehov är tillgodosett. Våra projektutvecklare måste erhålla många expertutlåtanden från externa experter. De ser till att vindkraftprojektet är förenligt med miljön, människorna och naturen.
Bevara naturen och skydda livskvaliteten
Många expertutlåtanden säkerställer att människor, djur- och växtlivet skyddas och att vindkraftverk byggs endast där djurskydd och naturvård tillåter. Detta innebär också att färre vindkraftverk än planerat kan byggas.
- Riktvärden för ljud från vindkraft, Naturvårdsverket
Riktvärden för ljud från vindkraft
- Effekter på turistnäringen
FAQ - Vanliga frågor
Vad är ljudnivån från vindkraft?
Ljudnivån från vindkraft vid bostäder bör inte vara högre än 40 dBA, anser Naturvårdsverket. I vissa områden bör ljudnivån inte överstiga 35 dBA. Om vindkraftverken ger ifrån sig tydligt hörbara toner, så kallade rena toner, bör ljudnivån vara 5 dB lägre
Skapar vindenergi jobb i Sverige?
Under vindparkens livslängd, 25 år, behövs en person per tre vindkraftverk för drift och underhåll (källa: Svensk Vindenergi)
Vilken påverkan har vindkraftverk på värdet av min fastighet?
Det är ingen enkel fråga. Det har inte gjorts många undersökningar som belyser den. Men den senaste statistiken tyder på etableringen av vindkraft inte påverkar att fastighetsvärdet i området. Vi är här för att stanna driva och äga våra vindkraftsparker under lång tid. Därför är det viktigt för oss att vara en god granne och ta hänsyn till våra grannars boendemiljö. Sverige har många goda vindlägen. Det är ett stort land med gles bebyggelse vilket gör att det finns goda möjligheter att etablera vindkraft på många håll i samklang med andra behov och intressen.
Hur påverkas min hälsa?
Vi följer alla rikt- och gränsvärden för ljudemissioner samt att våra vindkraftverk uppfyller Elsäkerhetsverkets föreskrifter för att inte orsaka oacceptabla elektromagnetiska störningar för människor, djur eller annan verksamhet.
Vilka negativa inverkningar kan skuggkastningen?
- Våra moderna vindkraftverk har teknik för att minska påverkan på omgivningen
- Möjlighet för skuggreglering
- Möjlighet att dimma hinderljusens styrka