Tillbaka till toppen Stäng Ljus Ladda ner bild Bläddra till [COUNT] Mörk Sida framåt Bläddra tillbaka Bläddra åt vänster Bläddra åt höger Återställ sökning Söka Dela Börsen är tillfälligt stängd

Bliekevare Vindpark

15

Antal verk

280 meter

Totalhöjd

Dorotea

Kommun

Projektfas

Utveckling

Ladda ner bild

Om projektet

Vi utreder nu möjligheten att uppgradera Bliekevare vindpark genom så kallad repowering. Det innebär att befintliga turbiner ersätts med färre, men mer moderna och effektiva modeller. Den nuvarande vindparken består av 18 turbiner med en totalhöjd på 125 meter. Planen är att ersätta dessa med upp till 15 nya turbiner med en maximal totalhöjd på 280 meter. Vindparken är belägen vid Rajastrand i Dorotea kommun. Projektområdet utgörs av ett varierat landskap med skog, öppen mark och inslag av våtmarker.

Ladda ner bild
Karta över utredningsområdet

Detta händer nu

Ladda ner bild

Arbetet med projektet Bliekevare fortgår, men med en justerad tidplan. Det är fortfarande möjligt att lämna synpunkter inom ramen för samrådsprocessen. Yttranden som redan inkommit har registrerats och beaktats i det fortsatta arbetet.

För att kunna hantera inkomna synpunkter på ett sakligt och korrekt sätt önskar vi att yttranden lämnas skriftligen som ett samrådsyttrande.

Samrådsunderlaget finns tillgängligt längre ner på sidan.

Sista dag att lämna yttrande är den 30 april.

Yttranden skickas via e-post till:

eller per post till:

Ecogain AB
Att: Bliekevare
Västra Järnvägsgatan 3, 11 tr.
111 64 Stockholm

Inför den kommande ansökan om tilltånd enligt miljöbalken har samråd hållits med lokala och regionala myndigheter. Samrådet omfattar upp till 15 vindkraftverk med en maximal höjd på 280 m. Inför samrådet har det tagits fram ett underlag som översiktligt beskriver den planerade verksamheten, dess påverkan och beskrivning till den kommande miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning.

Övergripande Projektplan

Ladda ner bild
  • Här är vi nu
    Steg 1 - Samråd
    Syftet med samrådet är att informera om den planerade vindparken samt erbjuda myndigheter, enskilda och allmänhet möjlighet att bidra med synpunkter och förslag (samrådsyttrande) både på projektet och på vad miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) ska innehålla.
Ladda ner bild
  • Steg 2 - MKB upprättas
    Synpunkter och yttranden som har framkommit under samrådsförfarandet sammanställs i en samrådsredogörelse och därefter tas en ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning fram. Miljökonsekvensbeskrivningen är ett viktigt beslutsunderlag och upprättas för att identifiera, beskriva och bedöma miljöeffekter som förknippas med den planerade vindparken.
Ladda ner bild
  • Steg 3 - Ansökan lämnas in
    Ansökan lämnas in till prövningsmyndigheten som i sin tur handlägger och prövar den planerade vindparken. Eventuellt kan ansökan föreläggas att kompletteras med ytterligare underlag om det skulle saknas något.
Ladda ner bild
  • Steg 4 - Kungörelse
    När kompletteringsfasen är avslutad, kungörs ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Kungörelse innebär att det publiceras ett meddelande om att det finns möjlighet att lämna synpunkter på och yttra sig över ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen till prövningsmyndigheten.
Ladda ner bild
  • Steg 5 - Beslut
    När handläggningen är avslutad och tillståndsansökan har granskats, ska prövningsmyndigheten fatta ett skriftligt beslut om tillstånd till den ansökta vindparken kan ges eller inte.
Ladda ner bild
  • Steg 6 - Överklagande
    Beslutet kan överklagas av den som påverkas. Första instans är till– först till mark- och miljödomstolen, i vissa fall kan det överklagas vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

Klicka här för att läsa en mer detaljerad beskrivning av tillståndsprocessen.

Nyheter / Händelser

Samråd – Öppet hus

Torsdagen den 25 januari hölls öppet hus på Risbäcks fjällskola där vi presenterade våra projektplaner och fanns tillgängliga för frågor och synpunkter. De synpunkter som vi får in kommer att vara en del av det fortsatta arbetet. Nu kommer arbetet med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning att påbörjas. Vi kommer att göra de utredningar som behövs, för att sedan göra en bedömning av de miljökonsekvenser som kan uppstå till följd av verksamheten. När miljökonsekvensbeskrivningen är färdig kommer en tillståndsansökan att lämnas till Miljöprövningsdelegationen i Västerbotten.

Öppet hus

Den 31 augusti bjöd vi in till öppet hus i vår nordligaste vindpark för att berätta om våra planer på en repowering och ge besökarna möjlighet att uppleva vindkraft på nära håll. Trots att jaktsäsongen bara var en dag bort och svampsäsongen i full gång, reste människor i alla åldrar för att träffa vårt team och få en unik inblick i hur ett vindkraftverk ser ut inifrån.

Under dagen fanns våra tekniker och experter på plats för att svara på frågor och visa upp verktyg och utrustning som används i det dagliga arbetet. Många tog också chansen att delta i tipspromenaden, och korvgrillningen blev ett uppskattat inslag för både stora och små.

Stort tack till alla som kom och besökte oss.

Ladda ner bild
Ladda ner bild
Fördelar med det vi gör
  1. Möter Sveriges ökade elanvändning
  2. Ökad energisäkerhet
  3. Minskad klimatpåverkan
  4. Bidrar till lokal utveckling
  5. Pressar elpriset

Din kontaktperson

Fax: Mobile: Phone:
Fax: Mobile: Telefon:
Elin Lindvall
Projektledare EnBW Sverige AB

Projektfrågor är också välkomna till

Downloads

Ladda ner bild
Samrådsunderlag
Ladda ner bild