Fax: Mobile: Phone: Close Download image till toppen Skriv ut
1669188831000 | Pressmeddelande

Stort reportage i Sydsvenskan om Trolleholms vindkraftsprojekt

Ladda ner bild
El för 60 000 skånska villor skulle EnBWs planerade vindkraftspark kunna producera. Det skriver journalisten Jonas Nyrén i sitt stora reportage för tidningen Sydsvenskan. Nyrén möter bland annat markägaren Carl Trolle-Bonde, EnBW Sveriges VD Mads Miltersen och projektledaren Ulla Linder för att ge en djupare inblick i projektets betydelse för det lokala samhället, energisystemet och vindkraftens snabba teknologiska utveckling. Artikeln ger även en bra bild av hur EnBW Sverige strävar efter ett lokalt engagemang i samband med etablering av förnybar elproduktion.

I reportaget förklarar Carl Trolle-Bonde hur stor samhällsnytta projektet skulle ge. ”Ett modernt och hållbart lantbruk måste ta det längre än vad det traditionellt förknippas med,” säger han till tidningen och menar att produktion av grön lokal el måste vara en del av detta.

Enligt länsstyrelsens visionsrapport från 2018 om ett klimatneutralt Skåne har vindkraften störst potential bland alla energislag för att få ned andelen fossila källor från dagens 80 till 0 procent.

Reportern berättar även om ett välbesökt samrådsmöte som EnBW anordnar för alla närboende där projektledaren Ulla Linder har fullt upp med att besvara nyfikna frågor. Det hörs många positiva röster om projektet och ges mycket utrymme för att förklara att elen behövs och man är inte särskilt orolig över att få nya grannar i form av vindsnurror.

Reportaget var inte bara första sidans nyheter när det först publicerades utan även en av tidningens mest lästa artiklar på nätet veckan som följde.

Hela reportaget finns att läsa på Sydsvenskan och ligger bakom en betalvägg. Men som reportern Jonas Nyrén säger: ”Journalistik kostar pengar, precis som vindkraft.”

Fax: Mobile: Phone: