Fax: Mobile: Phone: Close Mörkt Download image Ljus Skriv ut Share
1566201600000 | Pressmeddelande

Turbiner i Turkiet för vindkraftuppstickaren EnBW

Strax efter den snabba etableringen i Sverige sedan 2018 ska förnybarjätten EnBW också växa i Turkiet. Företagets internationella miljardoffensiv i framfört allt vindkraft innebär i denna fas byggstarten på två landbaserade vindkraftsparker i Turkiet.
Ladda ner bild

Falkenberg. Under våren 2019 sa EnBWs VD Frank Mastiaux i sin första stora intervju med Dagens Industri: Vi vill inte sitta stilla i båten. Vi vill växa och investera! Därför startar vi en selektiv internationell expansion inom förnybar energi.

Förutom Sverige är Frankrike och USA viktiga tillväxtmarknader. Med byggstarten av vindkraftparkerna Saros och Kiyiköy kommer av Turkiet att få en rejäl utökning av EnBWs landbaserade vindkraft. Efter att båda projekten har slutförts i slutet av 2020 kommer den installerade kapaciteten på land vindkraft hos EnBWs tysk-turkiska samarbetsföretag Borusan EnBW Enerji att öka till 646 MW och göra det till en av Turkiets stora inom vindenergi. Borusan EnBW Enerji ägs till 50% vardera av partnerna.

GE levererar turbinerna

Vindkraftparken Saros på land med en produktion på 138 megawatt och en årlig produktion på 530 gigawattimmar är för närvarande ett av de största vindkraftsprojekten i Turkiet. Ett Turbinleveransavtalet med GE, som slutades i början av juli, omfattar 27 Cypress 5.X MWturbiner med en rotordiameter på 158 meter.

Kiyiköy vindkraftspark med en effekt på 28 megawatt har redan varit i drift sedan 2015. Utökningen av vindkraftsparken med 72 megawatt innebär att den kommer att generera en total produktion på 100 megawatt med en årlig produktion på 280 gigawattimmar i framtiden.

Sol- och vindkraft i Turkiet på totalt 715 MW redan om ett år

Borusan EnBW Enerji, med huvudkontor i Istanbul, grundades sommaren 2009 som ett joint venture mellan EnBW och det turkiska företaget Borusan. Syftet med det gemensamma företaget är att utöka den turkiska produktionskapaciteten inom området för förnybar energi. EnBW och Borusan har för närvarande generationsanläggningar med en total produktion på cirka 495 megawatt i drift i Turkiet, som huvudsakligen omfattar vindkraftverk på land (436 megawatt) men också en vattenkraftverk (50 megawatt) och två solparker (8,8 megawatt). Tillsammans med de nya projekten kommer den totala effekten på vind och sol av det turkiska samarbetsföretaget att ligga på 715 MW.

Fax: Mobile: Phone: