Fax: Mobile: Phone: Close Mörkt Download image Ljus Skriv ut Share
1682632800000 | Pressmeddelande

Vindkraftsturbin i Brahehus avstängd

Ladda ner bild

Tidigare i vintras uppmärksammade EnBW att en spricka hade uppstått i maskinhuset i ett vindkraftverk. Verket har varit avställt sedan dess och ett detaljerat utredningsarbete inleddes som nu har visat att det finns ytterligare en spricka.

Det var under mellandagarna att en spricka i turbinens maskinhus uppmärksammades vid vindkraftsparken Brahehus i Jönköpings län där EnBW Sverige driver fem vindkraftsturbiner. Anläggningen består av fler vindkraftverk som drivs av andra operatörer.

- Servicebolaget och tillverkaren har sedan dess gjort en utförlig undersökning av vad som kan ha orsakat skadan och hur den ska åtgärdas. Den tekniska analysen har visat att det finns ytterligare en spricka i maskinhuset, säger Ulla Linder, projektledare på EnBW. Området är sedan tidigare avspärrat och är försett med skyltar i linje med våra säkerhetsrutiner. Dessutom ligger hela parken ligger bakom låsta vägbommar.

Utöver tillsynsmyndigheten, är markägare, jaktlag och förvaltare av övriga vindkraftverk i parken informerade. Turbintillverkaren har rekommenderat att sätta turbinen i idle-läget. Idle betyder att rotorbladen vinklas så att de inte fångar vinden men kan röra sig. Det ger en mindre belastning för maskinen än om den stod helt stilla.

- Vi vill naturligtvis återstarta vindkraftverket så snart som möjligt, men säkerheten kommer först. Därför har vi en nära dialog med servicebolaget och tillverkaren för att verkligen hitta alla fel och gå till botten med orsaken. När vi vet mer, kommer vi att ge ny information, säger Ulla Linder.

Fax: Mobile: Phone: