Tillbaka till toppen Stäng Ljus Ladda ner bild Bläddra till [COUNT] Mörk Sida framåt Bläddra tillbaka Bläddra åt vänster Bläddra åt höger Återställ sökning Söka Dela Börsen är tillfälligt stängd

Draftinge Solpark

80

Antal hektar

45 MW

Installerad effekt

Gislaved

Kommun

Projektfas

Utveckling

Om projektet

Ladda ner bild

EnBW undersöker förutsättningarna för att uppföra en solpark i Gislaveds kommun, Jönköpings län, för att bidra till ökad produktion av förnybar energi. Området är beläget sex kilometer söder om Bredaryds tätort på en del av Draftinge mosse, ett våtmarksområde på sammanlagt 800 hektar. Solparkens yta uppgår till 80 hektar, alltså ungefär 10 % av mossens totala storlek, och parken beräknas producera drygt 75 GWh förnybar el per år.

Stora delar av verksamhetsområdet benämns som Draftinge mosse, och en dominerande del av området utgörs av mossmark med vegetationstäcke. I utkanterna av mossen växer barrskog. Området arrenderas ut för jakt och delar av området brukas enligt en gällande skogsbruksplan.

Som en del av utredningen för att undersöka förutsättningarna för att etablera en solpark på delar av Draftinge mosse genomför EnBW inventeringar under våren och sommaren 2025. Inventeringarna innefattar bland annat att undersöka naturvärden och fågelliv genom fältstudier och analys av befintliga data.

Ladda ner bild
Utredningsområde Draftinge Solpark

Detta händer nu

Ladda ner bild

Samråd och samrådsyttranden

Samråd har genomförts med Länsstyrelsen i Jönköping och Gislaveds kommun under februari månad. Under våren 2025 genomförs samråd med berörd allmänhet, särskilt berörda enskilda, övriga myndigheter, föreningar, organisationer och företag. Som en del av samrådsprocessen bjuds nämnda aktörer in att yttra sig om verksamhetens omfattning, utformning, miljökonsekvenser och om vad som kan behöva belysas i en kommande miljökonsekvensbeskrivning.

Övergripande Projektplan

Ladda ner bild
  • Här är vi nu
    Steg 1 - Samråd
    Syftet med samrådet är att informera om den planerade solparken samt erbjuda myndigheter, enskilda och allmänhet möjlighet att bidra med synpunkter och förslag (samrådsyttrande) både på projektet och på vad miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) ska innehålla.
Ladda ner bild
  • Steg 2 - MKB upprättas
    Synpunkter och yttranden som har framkommit under samrådsförfarandet sammanställs i en samrådsredogörelse och därefter tas en ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning fram. Miljökonsekvensbeskrivningen är ett viktigt beslutsunderlag och upprättas för att identifiera, beskriva och bedöma miljöeffekter som förknippas med den planerade solparken.
Ladda ner bild
  • Steg 3 - Ansökan lämnas in
    Ansökan lämnas in till prövningsmyndigheten som i sin tur handlägger och prövar den planerade vindparken. Eventuellt kan ansökan föreläggas att kompletteras med ytterligare underlag om det skulle saknas något.
Ladda ner bild
  • Steg 4 - Kungörelse
    När kompletteringsfasen är avslutad, kungörs ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Kungörelse innebär att det publiceras ett meddelande om att det finns möjlighet att lämna synpunkter på och yttra sig över ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen till prövningsmyndigheten.
Ladda ner bild
  • Steg 5 - Beslut
    När handläggningen är avslutad och tillståndsansökan har granskats, ska prövningsmyndigheten fatta ett skriftligt beslut om tillstånd till den ansökta solparken kan ges eller inte.

Klicka här för att läsa en mer detaljerad beskrivning av tillståndsprocessen.

Ladda ner bild
Fördelar med det vi gör
  1. Möter Sveriges ökade elanvändning
  2. Ökad energisäkerhet
  3. Minskad klimatpåverkan
  4. Bidrar till lokal utveckling
  5. Pressar elpriset

Din kontaktperson

Fax: Mobile: Phone:
Fax: Mobile: Telefon:
Patrik Zaman
Projektledare PV EnBW Sverige AB

Downloads

Ladda ner bild
Samrådsunderlag Draftinge Solpark
Ladda ner bild