Tillbaka till toppen Stäng Ljus Ladda ner bild Bläddra till [COUNT] Mörk Sida framåt Bläddra tillbaka Bläddra åt vänster Bläddra åt höger Återställ sökning Söka Dela Börsen är tillfälligt stängd

Lövåsen Solpark

126

Antal hektar

188 MW

Installerad effekt

Gullspångs

Kommun

Projektfas

Utveckling

Om projektet

Ladda ner bild

Vi planerar att uppföra en solpark i Gullspångs kommun, Västra Götalands län. Projektområdet är beläget ca 5 km öster om Vänern och cirka 7 km söder om Gullspång. Projektområdet utgörs främst av skogsmark och omfattar en area på cirka 126 hektar.

Solparken beräknas kunna producera ca 137 GWh förnybar el per år. Den mängden el kan driva över 90 000 elbilar i 750 mil eller tillgodose hushållselen för omkring 27 000 villor.

Anläggandet av en solpark utgör ingen miljöfarlig verksamhet med tillståndsplikt enligt 9 kap. miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251). Utifrån projektets storlek och omfattning avser EnBW dock att söka frivilligt tillstånd då EnBW anser att verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan på grund av dess storlek.

Ladda ner bild
Karta Lövasen Solpark

Detta händer nu

Ladda ner bild

Samrådet för Lövåsen solpark är nu avslutat. Synpunkter och yttranden som har inkommit under samrådsförfarandet sammanställs nu i en samrådsredogörelse. Samrådsredogörelsen biläggs tillståndsansökan.

Efter att samrådsredogörelsen sammanställts tas en ansökan och tillhörande miljökonsekvensbeskrivning fram. Miljökonsekvensbeskrivningen är ett viktigt beslutsunderlag och upprättas för att identifiera, beskriva och bedöma miljöeffekter som förknippas med den planerade parken.

Övergripande Projektplan

Ladda ner bild
  • Steg 1 - Samråd
    Syftet med samrådet är att informera om den planerade solparken samt erbjuda myndigheter, enskilda och allmänhet möjlighet att bidra med synpunkter och förslag (samrådsyttrande) både på projektet och på vad miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) ska innehålla.
Ladda ner bild
  • Här är vi nu
    Steg 2 - MKB upprättas
    Synpunkter och yttranden som har framkommit under samrådsförfarandet sammanställs i en samrådsredogörelse och därefter tas en ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning fram. Miljökonsekvensbeskrivningen är ett viktigt beslutsunderlag och upprättas för att identifiera, beskriva och bedöma miljöeffekter som förknippas med den planerade solparken.
Ladda ner bild
  • Steg 3 - Ansökan lämnas in
    Ansökan lämnas in till prövningsmyndigheten som i sin tur handlägger och prövar den planerade vindparken. Eventuellt kan ansökan föreläggas att kompletteras med ytterligare underlag om det skulle saknas något.
Ladda ner bild
  • Steg 4 - Kungörelse
    När kompletteringsfasen är avslutad, kungörs ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Kungörelse innebär att det publiceras ett meddelande om att det finns möjlighet att lämna synpunkter på och yttra sig över ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen till prövningsmyndigheten.
Ladda ner bild
  • Steg 5 - Beslut
    När handläggningen är avslutad och tillståndsansökan har granskats, ska prövningsmyndigheten fatta ett skriftligt beslut om tillstånd till den ansökta solparken kan ges eller inte.

Klicka här för att läsa en mer detaljerad beskrivning av tillståndsprocessen.

Ladda ner bild
Fördelar med det vi gör
  1. Möter Sveriges ökade elanvändning
  2. Ökad energisäkerhet
  3. Minskad klimatpåverkan
  4. Bidrar till lokal utveckling
  5. Pressar elpriset

Din kontaktperson

Fax: Mobile: Phone:
Fax: Mobile: Telefon:
Sofia Lidfalk
Projektledare EnBW Sverige AB

Downloads

Ladda ner bild
Samrådshandling Lövåsen
Ladda ner bild