Sverige har goda förutsättningar för vindkraft, med starka vindlägen och stora ytor för landbaserad produktion. Vindenergi spelar redan en viktig roll i den svenska energimixen – och potentialen att bidra ännu mer är stor. Vindkraft är avgörande för klimatet, elpriserna, vår försörjningstrygghet och industrins konkurrenskraft. Det är ett av de billigaste energislagen att bygga ut – och kan snabbt tas i drift. Inte minst med tanke på att Sveriges elbehov kraftig ökar.
Tillgången på vind är oändlig
När solen värmer atmosfären uppstår temperaturskillnader i luften, vilket i sin tur skapar tryckskillnader som sätter luftmassorna i rörelse och det uppstår därmed vind. Energin som utvinns av vinden kallas vindenergi. Vinden nyttjades redan förr i tiden till mekaniskt arbete i värderkvarnar och vattenpumpar. Under 1970-talet tog den moderna vindkraftstekniken fart för att börja producera el.
- Energin i vindens rörelse fångas in av vindkraftverkets rotor. Denna består av tre blad som är formade som propellrar och drivs runt av vinden.
- Kraften från de snurrade roterbladen förs antingen via en växellåda till en generator som producerar el, eller direkt från rotorn som driver generatorn.
- Elen leds sedan ut till en elcentral och går därifrån ut till elnätet.
Trygghet, erfarenhet och långsiktighet
EnBWs utgångspunkt är att arbeta långsiktigt och stanna kvar under parkens livstid. Det kan vi göra med stöd från vårt moderbolag, ett av de ledande energibolagen i Tyskland, som ägs av lokala delstater och kommuner.
Vi arbetar i alla led från projektering och byggnation till drift och service.
Vindenergi på land har länge varit en viktig del av energiomställningen. Sverige har goda förutsättningar för att producera vindenergi – inte minst tack vare stora landytor och goda vindlägen. Här visar vi siffror från våra parker.
Havsbaserad vindkraft
Den havsbaserade vindkraften kommer att spela en viktig roll i tillväxten av den framtida förnybara elproduktionen både i Europa och Sverige.
EnBW AG, vårt moderbolag i Tyskland, driftsatte den första kommersiella havsbaserade vindparken med en installerad kapacitet om 50 MW under 2011. Sedan dess har EnBW driftsatt ytterligare tre vindparker på havs. EnBW:s största offshoreprojekt hittills är planerat att tas i drift under 2025 med 64 vindkraftverk och en total installerad kapacitet om 960 MW.
Även i Sverige arbetar vi med havsbaserad vindkraft.
Omtanke om människa, mark och projekt
Oavsett om det handlar om landbaserad vindkraft eller parker till havs innebär varje vindkraftsprojekt en påverkan på den naturliga livsmiljön. Därför är det avgörande för oss att genomföra våra projekt med stor omsorg och respekt för både människa och natur.
Inför planeringen av en vindkraftsanläggning anlitar vi externa experter för att kartlägga områdets värden – såsom kulturmiljöer samt djur- och växtliv – samt för att beräkna påverkan från ljud och rörliga skuggor. Denna kunskap ligger till grund för att skapa parker som balanserar behovet av förnybar energi med hänsyn till miljö och människor.
Appen "EnBW E-Cockpit" visar i realtid vad våra vind – och solparker producerar just nu.